Vinului i se atribuie calități capabile să stimuleze sănătatea, cu condiția să fie consumat cu măsură.
„De acum nu bea numai apă, ci foloseşte puțin vin, pentru stomacul tău şi pentru desele tale slăbiciuni” spune Sfântul Apostol Pavel într-o scrisoare către Timotei. Se vede că efectul terapeutic şi tonifiant al vinului era cunoscut încă de la începuturile omenirii.
Și astăzi li se mai recomandă tinerelor femei care suferă de anemie să bea dimineața un păhărel de vin roşu cu un gălbenuş de ou amestecat în el. Într-adevăr, vinul roşu stimulează formarea celulelor roşii, pentru că conține mai mult fier şi fosfat decât vinul alb. În cantități moderate, vinul roşu are un efect benefic asupra inimii şi a circulației sangvine şi de aceea se recomandă în tulburările circulatorii.
Efectele benefice ale vinului pot fi sporite adăugând diferite ierburi aromate care dau savoare vinului fiind folosite ca aperitive şi digestive având efecte tonifiante.
Rețeta de vin tonic prezentat în continuare poate fi preparat din vin roşu sau alb natural, netratat cu compuşi chimici.
Preparare: Se deschide o sticlă de vin, se scoate puțin din el.
Se adaugă: 1 crenguță de cimbru
½ linguriță de nucşoară rasă
¼linguriță de ghimbir proaspăt
1 baton de scorțişoară
8 stafide mari
Se acoperă sticla la loc şi se lasă să stea 2 săptămâni, apoi se trece amestecul printr-o sită.
Se toarnă vinul înapoi în sticlă, trecându-l printr-un filtru, i se pune dopul şi se lipeşte o etichetă cu numele vinului. Pentru tonifiere se bea o jumătate de pahar cu vin sau un pahar cu vin amestecat cu apă.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea