Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil la Săvineşti

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil la Săvinești

Sfinţilor Arhangheli şi toate puterile cereşti, rugaţi-vă lui Dumnezeu pe noi.(Tropar la Sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil)

Creștinii îi sărbătoresc, la 8 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, conducătorii cetelor de îngeri, care s-au învrednicit să primească misiuni cu totul speciale din partea lui Dumnezeu.

Dacă, în general, îngerii sunt duhuri slujitoare, trimise de Dumnezeu pentru împlinirea voii Lui, pentru a-i ajuta pe oameni să progreseze în cunoaşterea lui Dumnezeu, căci însăşi denumirea de „înger” înseamnă „trimis”, Arhanghelii Mihail şi Gavriil (în traducere „arhangheli” înseamnă „primii între îngeri”) au o misiune mai înaltă.

Mihail și Gavriil

Hramul Bisericii „Sfinții Mihail și Gavriil” din Săvinești

Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte, care stau înaintea tronului slavei lui Dumnezeu. Aceştia sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil.

Miercuri, 8 noiembrie 2017, sute de credincioşi au participat la hramul Bisericii „Sfinții Mihail și Gavriil” din Săvineşti, judeţul Neamţ.

Hramul este cea mai mare sărbătoare a bisericii şi se serbează cu mare fast şi solemnitate.

Sărbătoarea a început cu o seară înainte, când un sobor de preoți a oficiat Slujba de Vecernie, alături de părintele paroh Petru Munteanu. Din soborul de preoți au făcut parte: părintele Mihai Meraru, părintele Cristinel Munteanu și părintele Constantin Lupu.

Slujba hramului a fost oficiată de pr. Mihai Meraru și de preotul paroh Petru Munteanu, în calitate de gazdă.

Mihail și Gavriil

Cinstim cu toții pe Sfinții Îngeri Păzitorii vieții noastre

De dimineaţă, credincioşii de toate vârstele din parohie şi din împrejurimi şi-au îndreptat paşii către lăcaşul de închinăciune. Au asistat la Sfânta Liturghie şi au ascultat cu mare atenţie cuvântul de învăţătură rostit de părintele Mihai Meraru. Părintele a evidenţiat faptul că fiecare dintre noi are un înger păzitor, la fel ca și fiecare biserică, oraș și țară.

Sărbătoarea de astăzi este pentru noi, toți creștinii, un prilej de bucurie. Chiar dacă nu ne sărbătorim ziua numelui pe 8 noiembrie, noi putem spune că cinstim cu toții pe Sfinții Îngeri Păzitorii vieții noastre. Pentru că fiecare creștin ortodox, prin Taina Botezului, primește de la Dumnezeu un înger ocrotitor. Fiecare înger are numele lui de la Dumnezeu. Chiar dacă noi nu cunoaștem numele îngerului păzitor al vieții noastre, noi știm că el este rugător înaintea lui Hristos pentru noi, păcătoșii.

Mihail și Gavriil

Lansare de carte – Cristina Toma, Sinceritatea este oglinda sufletului nostru” 

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu a anunţat un eveniment cultural special… Lansarea cărții „Sinceritatea este oglinda sufletului nostru” scrisă de doamna Cristina Toma, la Editura Jurnal Spiritual.

Parohia noastră este astăzi în sărbătoare, credincioase au împodobit iconostasul, ușile împărătești, intrarea la sfânta biserică, casa praznicală. Iată, flori frumoase, înmiresmează biserica noastră, pentru că suntem într-un ceas de mare sărbătoare. Cu această ocazie, parohia noastră lansează o carte deosebit de frumoasă, la Editura Jurnal Spiritual. O carte scrisă de o credincioasă care vine la noi, la Sfânta Biserică, sora Cristina și care, luând și înmuind penița în sufletul ei, într-un mod atât de maiestuos și de luminos, ne împărtășește din emoții și din simțiri.

Cred că această carte ne poate vindeca multe răni și ne poate îmbărbăta pe calea vieții noastre. (…) Noi știm că cuvântul acesta sincer” vine din limba latină. Este un cuvânt compus din alte două cuvinte: «sine cera» care înseamnă «fără ceară». Păi ce are «sincer» cu «sine cera»? În perioada clasică actorii jucau cu diferite măști din ceară, își puneau o mască de ceară și jucau diverse schițe sau diverse scenete din istorie. Și a apărut acest cuvânt «sine cera», adică sincer, fără mască… Fără jocul sau spectacolul la care uneori viața iată ne presară cu multe măști și cu multe evenimente.

În spațiul sincerității, trăim iubirea de Dumnezeu și recunoștința noastră față de Bunul Dumnezeu”, a menționat părintele Petru Munteanu, invitând-o pe doamna Cristina Toma să adreseze celor prezenţi câteva cuvinte.

Mihail și Gavriil

Veți primi, în dar, o bucățică din sufletul meu

Sufletul îmi este înveșmântat în mantie de bucurie duhovnicească, fiindcă mă aflu astăzi în biserica cea mai dragă sufletului meu… Biserică ocrotită de aripile de iubire și lumină a Sfinților Arhangheli, Mihail și Gavriil… Biserică care astăzi își sărbătorește sfântul său hram. Anul trecut, tot în această zi de sfântă sărbătoare se lansa la Editura Jurnal Spiritual prima carte de poezii, «Mărgăritare de lacrimi ale dorului meu». Și iată că astăzi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cu ajutorul Măicuței Sfinte, cu ajutorul tuturor sfinților și puterilor cerești, cu ajutorul părintelui meu duhovnic, se lansează a patra mea carte, de proză. De aceea sunt cu lumină în suflet și profund recunoscătoare.

De ce am ales acest titlu? Dacă v-am trezit curiozitatea, vă rog din toată inima să cumpărați această carte și atunci veți primi, în dar, o bucățică din sufletul meu. Atunci veți deveni crenguțe ale dăruirii în bradul compasiunii și iubirii necondiționate. Veți ajuta la continuarea unor proiecte de suflet, pentru suflet, ale Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, coordonată de părintele Petru Munteanu”, a precizat, vizibil emoționată,  doamna Cristina Toma.

Mihail și Gavriil

Agapa frățească, organizată în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

După Sfânta Liturghie, toți credincioșii au fost invitați să participe la agapa frățească, organizată în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Consilierii parohiei, enoriaşii s-au implicat în buna desfăşurare a lucrurilor. Pentru această sărbătoare s-au pregătit 350 de porţii de mâncare, pentru fiecare persoană care a fost prezentă.

Mihail și Gavriil

Este cea mai importantă sărbătoare a parohiei noastre, este hramul bisericii noastre și le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat. Așa cum acasă pregătim o masă de sărbători, așa am vrut să fie și aici. Ne bucurăm că Bunul Dumnezeu ne ajută să continuăm tradiția strămoșilor noștri, am preluat-o din mers, această tradiție de a organiza această agapă frățească.

Vremea ţine cu noi. Dumnezeu ţine cu noi, ne iubește, știți că Biserica este mireasa lui Hristos sau se mai spune că Biserica este corabia lui Hristos. Iar noi astăzi ne-am urcat în corabia lui Hristos. Sperăm că atunci când vom ajunge la mal cu corabia lui Hristos, să ne dea putere ca la anul să fim la fel de pregătiți în această zi de sărbătoare”; a declarat domnul Constantin Chele, epitrop al Parohiei „Sfinții Voievozi”.

Mihail și Gavriil

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Îngerii dreptății și ai bunătății

Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în cărţile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepseşte nedreptatea. În iconografie este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, semn că el pedepseşte păcatul; astfel Arhanghelul Mihail se arată a fi un înger al dreptăţii Dumnezeieşti.

Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătăţii şi milostivirii lui Dumnezeu. Este reprezentat în iconografia ortodoxă purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei şi binecuvântării.

Corina Băhneanu

go top