Sfecla roșie este o legumă miraculoasă pe care ar trebui s-o introducem în alimentație mult mai des decât o facem.
Consumată în oţet, proaspătă sau coaptă, este un superaliment nutritiv cu multe beneficii pentru sănătate. Sfecla roșie este o sursă excelentă de antioxidanți și de nitrați naturali.
Aceștia din urmă stimulează eliberarea oxidului nitric, cu rol de îmbunătățire a circulației sanguine.
Sfecla roșie are cea mai mare cantitate de vitamina K conținută de o legumă! Sucul poaspăt de sfeclă roșie are effect antiinflamator și este un remediu eficient pentru stările de epuizare fizică. Pentru efectul său energizant, sucul de sfeclă roșie este recomandat să fie consumat dimineața.
Vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni.
Conține de asemenea iod, fiind recomandată persoanelor cu tulburări ale glandei tiroide.
Diabetul: Este unul dintre alimentele care stabilizează glicemia pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.
Hepatita cronică: Sucul de sfeclă roşie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora şi le stimulează să funcţioneze normal. Sfecla roşie previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic.
Cancerul: Sfecla roşie conţine enzime şi substanţe cu proprietăţi antitumorale, ceea ce înseamnă că sucul şi salata sunt cele mai bune pentru tratarea şi prevenirea tumorilor canceroase.
Ea combate apariția celulelor canceroase și stimulează producția de celule roșii, fiind un stimulent excelent pentru sistemul imunitar și având capacitatea de a elimina toxinele din organism.
Gastrita hiperacidă poate fi prevenită, iar durerile pot fi calmate prin consumarea unui suc preparat din 100 ml suc de sfeclă roşie combinat cu 100 ml de suc cartof crud şi 500 ml suc de morcov.
Hipertensiunea arterială – O jumătate de pahar cu suc de sfeclă roşie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa iniţială, iar consumul ei ajută la dilatarea arterelor şi împiedică formarea cheagurilor și depunerea colesterolului pe vasele de sânge. În plus, conținutul crescut de potasiu ajută laîntărirea mușhiului inimii.
Leucemia: Pentru tratarea acestei boli grave, se recomandă o cură de sfeclă roşie, adică 450 ml de suc de sfeclă, ţelină şi morcov,zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluată. Această terapie poate fi urmată în paralel și cu un tratament medicamentos sau naturist.
Anemia: Sfecla roşie conţine fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roşii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roşie crudă, o dată la două-trei zile.
Nu vă speriaţi de anumite semne ce succed consumului de sfeclă roşie. La 15 % dintre persoane urina capătă o culoare roşie, însă nu arată vreo afecţiune. Consumul excesiv de suc de sfeclă roşie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale sau stări de greaţă.
Pentru că previne atât de multe afecțiuni ale organismului, nu întâmplător și străbunicii noștri consumau destul de regulat această legumă cu deosebite calități curative. Aflând aceste amănunte poate și noi o vom include în meniul nostru zilnic doar ca un ajutor în menținerea sănătății noastre.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea