Borșul este un tonic natural, un remediu pentru numeroase afecțiuni și este folosit de sute de ani de strămoșii noștri. Prima rețetă a apărut în partea de est a Europei în Federația Rusă, fiind preluată în scurt timp de mai toate popoarele vecine.
Borşul de putină, cum este cunoscut în popor, are la bază procesul de fermentaţie al tărâţei. Acest tonic natural conţine multe minerale, complexul de vitamine B şi multă vitamina C. Fiind un produs natural, este foarte bogat în enzime, iar tărâţele de grâu conţin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi.
Afecţiuni tratate cu borş
Boli respiratorii cronice: bronşită, astm, sinuzită – 2 căni de borş băute zilnic ajută la vindecarea acestor boli şi mai ales, preîntâmpină agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borş și se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.
Adjuvant în tuberculoză – se bea în fiecare zi 1/2 litru de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se presupune că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.
Alcoolism – pentru trezirea din beţie se beau 1-2 litri de borş dintr-o dată. De asemenea, se bea minimum 1 litru din această licoare a doua zi, pentru a combate simptomele mahmurelii, cum ar fi ameţeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Se spune că cei care beau zilnic borş mult nu mai simt nevoia să bea alcool.
Indigestie, vomă – se bea zilnic înainte de masă 1/2 sau 1 pahar de borş.
Oboseală cronică – se bea 1/4 sau 1/2 litru de borş dintr-o dată pentru revigorarea rapidă a organismului şi a sistemului nervos.
Vitaminizare – copii pot bea câte un pahar pe zi.
Cura cu borș se recomandă pentru problemele de ficat și fiere, pentru reglarea tensiunii arteriale, a glicemiei (în diabetul de tip 2), în tratamentul artritei, gutei și al cancerului de colon. Borșul se folosește cu succes și în cosmetică, la prepararea măștilor sau pentru tratarea pielii foarte uscate.
Mai mult decât atât, borşul de casă este foarte sărac în calorii, dar are o cantitate generoasă de calciu, ceea ce înseamnă că se poate slăbi rapid, fără prea mare efort și se pierd câțiva centimetri în talie.
Borşul are şi contraindicaţii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea să nu îl tolereze.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea