După cum bine știm, toamna și iarna nu sunt doar anotimpurile culorilor spectaculoase și peisajelor
mirifice, ci sunt și sezoanele virozelor şi bolilor infecțioase.
Pentru că frigul, ploaia și temperaturile scăzute se fac simțite din plin, ar fi cazul să aflăm mai multe informații despre modul în care ne putem consolida imunitatea cu ajutorul unei legume foarte cunoscute: ceapa.
Ceapa este o legumă care n-ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic. Poate fi mâncată crudă, fiartă, coaptă, prăjită sau chiar uscată, în diverse preparate culinare. Deoarece prepararea termică îi distruge calităţile nutritive, se recomandă să fie consumată crudă.
Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lăsa la macerat în ulei de măsline pe timpul nopţii și poate fi utilizată a doua zi în salate.
Ceapa are calităţi medicinale uluitoare deoarece conține vitaminele C, E, B6 și următoarele elemente: magneziu, potasiu, fosfor, calciu, sodiu, fier, sulf, iod, siliciu, mangan, etc. În plus, este slabă caloric (100 g = 38 kcal) și ajută la arderea grăsimilor. Cei care o mănâncă sunt mai puţin expuși bolilor cardiace, răcelilor sau reumatismului.
Ceapa trebuie consumă cu prudență de persoanele care suferă de boli acute de ficat, rinichi, ale tractului gastro-intestinal, pancreatită, ulcer duodenal și colon iritabil.
Leacuri naturale cu ceapă și diferite întrebuințări.
Insomnie – se mănâncă seara, înainte de culcare, ceapă crudă.
Diaree – se face un decoct din foi de ceapă uscată, din care se bea câte o jumătăte de litru pe zi.
O criză de nervi poate fi oprită dacă se inspiră puternic de câteva ori o ceapă tăiată în două.
Înţepături de insecte – se dă o ceapă pe răzătoarea mică, iar sucul obţinut se folosește pentru masarea zonelor afectate.
Reumatism și gută – Se iau două cepe întregi, cu tot cu coajă, de mărime medie, se spală și se pun la fiert într-o cană și jumătate de apă, timp de un sfert de oră. Se bea decoctul cald, îndulcit sau nu. Se beau câte 2 căni cu decoct pe zi.
Gripă – se face un macerat din 4 cepe, timp de 24 de ore, într-un litru de apă călduță, din care se bea câte un pahar la prânz și unul seara înainte de culcare.
Amigdalită – suc de ceapă proaspăt diluat cu apă (în raport de 1:5).
Se ia câte o jumătate de linguriță din acest suc de 3-4 ori pe zi, întotdeauna după masă.
Degerături, arsuri și negi – se pun comprese cu suc de ceapă pe zona afectată. Tot pentru degerături, dar și furunculoză, se folosește ceapă coaptă – se pune ceapa în cuptor, se lasă până se înmoaie și se
aplică apoi pe locul afectat.
Tuse – se curăţă o ceapă și se taie solzișori. Se adaugă o cană de apă și 2 linguriţe de zahăr, apoi se pune la fiert. După ce dă în clocot, se trece prin sită și se păstrează în borcane. Se ia câte o linguriță de 4
ori pe zi.
Cistita cronică – se prepară un amestec din 250 g ceapă tocată, 500 ml vin alb, 90 g miere de albine, se lasă la macerat într-un borcan timp de 2 zile, apoi se poate consuma câte o lingură de 3 ori pe zi.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea