De Sf. Ilie: „Când trăiești în iubire față de Dumnezeu, vei da din ceea ce ești”

Sfântul Proroc Ilie, prin faptele lui, a devenit simbolul prorocilor, fiind temei al prorocilor, proroc de bază, proroc de referință, un profet care se impune nu atât prin cuvântări, cât prin fapte minunate, prin râvna sa, prin viața sfântă și prin lucrările sale binecuvântate de Dumnezeu. Sfântul Proroc Ilie a fost un om al rugăciunii al postului și al înfrânării, trăind în feciorie toată viața, a fost apărător al credinței adevărate împotriva rătăcirilor idolești, a fost un hrănitor al orfanilor și al văduvelor și milostiv, dar și apărător al celor darnici și pedepsitor al celor care săvârșesc nedreptăți social.” Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

În calendarul creștin-ortodox Sfântul Proroc Ilie este pomenit la data de 20 iulie, pentru că prin rugăciune și puterea încredințată de Dumnezeu a provocat seceta cumplită din Israel şi apoi a adus ploile, care au salvat poporul de la pieire. Sfântul Ilie Tesviteanul era apărător înflăcărat al credinței în Dumnezeu şi unul dintre profeţii Legii Vechi şi locuia dincolo de Iordan, în cetatea Tesve.

Mulți credincioși ai Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești, au participat la Sfânta Liturghie oficiată, de către părintele paroh Petru Munteanu, în cinstea Sfântului Proroc Ilie.

În omilia rostită sâmbătă, 20 iulie 2019, și amintind că semnificația numelui Ilie se referă la Dumnezeu – Eliahu, ebr. – Domnul este Dumnezeul meu, părintele Petru Munteanu a scos în evidență faptele minunate ale prorocului cinstit în 20 iulie, precum și ideea că noi trebuie să căutăm să fim mai milostivi pentru a primi harul lui Dumnezeu.

„Atunci a fost cuvântul Domnului către Ilie, zicând: „Scoală și du-te la Sarepta Sidonului și șezi acolo, căci iată am poruncit unei femei văduve să te hrănească!“ Și s-a sculat el și s-a dus la Sarepta. Și când a ajuns la porțile cetății, iată o femeie văduvă aduna vreascuri și a chemat-o Ilie și i-a zis: „Adu-mi puțină apă ca să beau!“ Și s-a dus ca să-i aducă, dar Ilie a strigat-o și i-a zis: „Adu-mi și o bucată de pâine să mănânc!“ Ea însă a zis: „Viu este Domnul Dumnezeul tău, n-am nici o fărâmitură de pâine, ci numai o mână de făină într-un vas și puțin untdelemn într-un urcior. Și iată, am adunat câteva vreascuri și mă duc să o gătesc pentru mine și pentru fiul meu și apoi să mâncăm și să murim!“ Atunci i-a zis Ilie: „Nu te teme, ci du-te și fă cum ai zis; dar fă mai întâi de acolo o turtă pentru mine și adu-mi-o, iar pentru tine și pentru fiul tău vei face mai pe urmă. Căci așa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Făina din vas nu va scădea și untdelemnul din urcior nu se va împuțina până în ziua când va da Domnul ploaie pe pământ!“ Și s-a dus ea și a făcut așa, cum i-a zis Ilie; și s-a hrănit ea și el și casa ei o bucată de vreme. Căci făina din vas n-a scăzut și untdelemnul din urcior nu s-a împuținat. Arătăm prin aceasta că, în casa omului milostiv, care-și face timp de străini, își face timp de rugăciune pentru celălalt vine peste el și harul și binecuvântarea lui Dumnezeu.”

Pe parcusul cuvântului de învățătură, părintele paroh a explicat de ce Mântuitorul nostru Iisus Hristos a adus în atenția noastră, prin paginile Sfintei Evanghelii, această faptă de milostenie a Sfântului Ilie, din casa văduvei.

„De ce Mântuitorul Iisus Hristos povestește această întâmplare și ne-o spune nouă, prin glasul Sfintei Sale Evanghelii? Pentru că, de fapt, El a venit pe pământ tocmai pentru ca să ne vindece pe noi, de rănile păcatului și ale morții și să ne învețe pe noi să trăim în iubire față de Dumnezeu și-n încredere în ajutorul lui Dumnezeu.

Deseori, noi ne facem diverse proiecte și e bine să le facem, proiecte sociale, economice, avem planuri cu copiii noștri, cu nepoții noștri, mergem la bancă, facem credite și împrumuturi, însă ne spune, iată, Sfânta Evanghelie de astăzi că este bine să adăugăm la ecuația vieții noastre această încredere în ajutorul lui Dumnezeu sau voia sau planul lui Dumnezeu, care depășește voința și planul nostru.

Ne spune Sfânta Scriptură și Sfânta Evanghelie de astăzi cât de important este să trăim cu încredere și să-mplinim Cuvântul lui Dumnezeu. Există o vorbă care spune așa, la început dai din ce ai, dar când trăiești în iubire față de Dumnezeu, vei da din ceea ce ești. La început dai din ceea ce ai, dar fiind în iubire față de Dumnezeu și încredere în ajutorul Lui, vei da din ceea ce ești. Și dând din ceea ce ești tu, devii o binecuvântare, un vestitor al încrederii în iubirea lui Dumnezeu.”

Părintele Munteanu a mai subliniat că: „Ilie Tesviteanul este pentru noi, cei din zilele noastre, un model de credință fără echivoc, o credință mărturisitoare care nu face compromisuri. Este model pentru noi de credință, de rugăciune, de iubire față de Dumnezeu. Și de iubire față dreptatea și mila lui Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Petru Munteanu a transmis, de asemenea, felicitări celor ce își serbează onomastica în ziua cinstirii Sf. Proroc Ilie: „Dorim să felicităm pe toți cei care poartă numele de Ilie, urându-le sănătate, mult ajutor de la Dumnezeu și multă bucurie, întru mulți și binecuvântați ani!”.

Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul s-a încheiat în Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești cu un popas duhovnicesc la Troiţa ”Sfântul Ilie”.

Sfânta Troiță a fost făcută cu multă dragoste pentru ca fiecare să se poată ruga lui Dumnezeu pentru sănătate… Pentru a mulțumi Celui de Sus pentru darul vieții și pentru tot ce avem. Să aprindem o lumânare, lumină atât pentru noi, cât și pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.

Ctitorul Troiței închinate Sfântului Ilie, Georgeta Paisa, o credincioasă a parohiei crede că: „Soțul meu, Ghiță Paisa, s-a bucurat din ceruri când a văzut că, lângă fântâna cu apă rece și bună de la poarta casei lui, am ridicat un frumos loc de închinăciune. Este pentru sufletul lui, al socrilor și părinților, a fraților și surorilor decedate”.

Slujba de sfințire s-a oficiat pe 20 iulie 1998 de părintele Petru Munteanu, care a sfințit cu această ocazie și apa fântânii alăturate.

„Parohia noastră este într-o haină de sărbătoare mare, o sărbătoare îndoită, deoarece, împreună cu toată Biserica cinstește sărbătoarea Sfântului mare Proroc Ilie Tesviteanul. În același timp se bucură împreună cu credincioșii ei de hramul unei troițe binecuvântate. Această troiță îl are ca ocrotitor pe Sfântul mare Proroc Ilie Tesviteanul. Troița este așezată la o răscruce, dar dumneavoastră vă întrebați unde este răscrucea, pentru că vedem drumul drept. Există o răscruce pe verticală, care unește cerul cu pământul. Troița aceasta leagă cele două dimensiuni, una verticală și cealaltă orizontală, care ne leagă pe noi, pe toți. La acest ceas de sărbătoare nu putem să nu-i cerem Sfântului Ilie Tesviteanul să ocrotească zona noastră, locul nostru. Să ne binecuvânteze pe noi cu această putere a credinței pe care a primit-o de la Dumnezeu încă din pântecele maicii sale.”, a reliefat părintele Petru Munteanu la Slujba de hram a troiței.

La mulți ani, Ilie!

Sărbătoare în casele românilor care poartă numele de Ilie și derivate ale acestuia. La 20 iulie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe sfântului Ilie Tesviteanul.

În această zi, peste 127.000 de români își sărbătoresc onomastica. Dintre aceștia aproximativ 114.000 sunt bărbați și au nume precum Ilie, Iliuță, Iliuț și Iliuș. Restul de 14.000 sunt femei și poartă numele sfântului în forme derivate precum: Ilinca sau Ilia.

În tradiția populară, Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor, iar sărbătoarea Sfântului Ilie marchează miezul verii pastorale, când ciobanii separă oile, iar pe munți se organizează vestitele Nedei și Sântilii.

 

Brîndușa Dediu

go top