„Sfânta Evanghelie din Duminica Floriilor care încheie Postul cel de 40 de zile al Sfintelor Paști a fost rânduită de Biserică spre a fi citită în ziua sărbătorii Intrării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, praznic numit în popor și sărbătoarea Floriilor. În această Evanghelie plină de înțelesuri duhovnicești se pomenește mai întâi de mirul de mare preț al recunoștinței Mariei față de Iisus pentru învierea din morți a fratelui ei și al Martei, Lazăr din Betania, care era și prieten al Domnului Iisus Hristos.În al doilea rând, vedem în Evanghelia de astăzi că Intrarea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim este o sărbătoare a biruinței Sale asupra morții lui Lazăr și o prefigurare sau anticipare a biruinței Sale asupra propriei Sale morți, prin învierea Sa din morți.” Preafericitul părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Creștin-ortodocșii sărbătoresc anul acesta, la data de 21 aprilie 2019, Floriile sau Duminica Stâlpărilor.
Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile.
Enoriașii Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, și nu numai, au prăznuit Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, participând la Sfânta Liturghie, săvârșită de părintele paroh Petru Munteanu și au împodobit cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului.
Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi.
Legat de importanța acestei zile, de Florii, părintele Petru Munteanu, în cuvântul de învățătură pe care l-a adresat credincioșilor, a menționat:
”Mulțumim Bunului Dumnezeu Care ne-a ajutat s-ajungem astăzi la Sfânta Biserică. Suntem în Duminica Floriilor, suntem în Duminica care ne pregătește pe noi de Săptămâna Patimilor, de slujbele cele frumoase, ale Deniilor. De perioada în care noi vom călători împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos la Cine cea de Taină, în Grădina Ghetzimani, la judecata și osândirea Lui, apoi pe drumul Golgotei, la Răstignirea Lui, la abadandonul Său, părăsirea Lui de către majoritatea ucenicilor, apoi dusul la mormânt pe cel care n-a fost plâns sau prohodit, pentru ca mai apoi, să ne pregătim de Slăvita și Dumnezeiasca Înviere a Mântuitorului Iisus.
Suntem în Duminica Floriilor și cu toții purtăm în mână stâlpări sau crenguțe verzi, care mărturisesc într-un fel iubirea noastră și recunoștința noastră față de Bunul Dumnezeu. Îl întâmpinăm pe Mântuitorul Iisus Hristos în Ierusalim, pentru că astăzi, fiecare biserică este un Ierusalim. Noi auzim, se fac excursii la Ierusalim și e bine că se fac, dar spunem celor care n-au ajuns încă acolo, în orice Duminică când merg la Biserică, merg la Ierusalim. Și-n orice Duminică au parte de Învierea lui Hristos, când se apropie de Sfintele Taine și-L caută pe Cel Care este vindecătorul morții și a biruit păcatul și moartea.”
În continuarea cuvântului de învățătură, părintele Petru Munteanu a subliniat mesajul transmis de Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului Nostru Iisus Hristos:
”Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, ca și mesajul Sfintei Sale Evangheliei, este acela de a ne trezi pe noi la calitatea de fii ai Împărăției, de a ne descoperi noblețea și aristocrația noastră. Noi nu suntem oricine, ci suntem fii ai lui Dumnezeu prin har”. Mântuitorul ne vorbește nouă astăzi despre importanța pe care noi este bine să o dăm respectului față de celălalt. Să vedem în cel de lângă noi chipul lui Dumnezeu. Despre importanța iubirii și-a iertării. Despre importanța rugăciunii ca dialog al nostru cu Dumnezeu, despre importanța recunoștinței, despre importanța de a vedea viața ca dar de la Dumnezeu.
Despre importanța de a vedea Creația și lumea întreagă ca un imens spectaco,l unde Creatorul în fel și fel de mijloace ne vorbește nouă despre iubirea Lui față de noi. De la o mică gâză la o floare, de la tot ceea ce ne înconjoară suntem surprinși despre splendorile Creației care vestesc pe Creator. Și toate acestea descoperite în fel și chip, prin pilde și prin cuvântări, care, uneori, au fost greșit înțelese de o mulțime care striga Osana, iar mai târziu va striga: ”Răstignește-L!”, ”răstignește-L!”.
De aceea, iată, în această Duminică a stâlpărilor Biserica ne îndeamnă pe noi să ne adâncim în cunoașterea mesajului Mântuitorului Iisus Hristos și să-l mărturisim prin vorba noastră și prin faptele noastre. Să înțelegem că a fi creștin, următor al lui Hristos înseamnă să-l respecți în primul rând pe celălalt, pentru că din respectul pe care-l dai celălalt, vorbind cuviincios, având grijă de ce spui și ce faci, mărturisești ubirea lui Hristos. În respectul și-n demnitatea pe care noi o avem respectând pe celălalt, mărturisind prin iubirea lui Dumnezeu, construind împreună cu Hristos Împărăția Lui sau Biserica Lui pe acest pământ. Biserica este Adunarea credincioșilor care au principii și valori altoite sau așezate în învățătura aceasta veșnică a Mântuitorului Iisus Hristos. Și de aceea, iată, în Duminica aceasta a Stâlpărilor este bine să nu ne depărtăm de Sfânta Biserică, ci să luăm drumul cu Hristos în Săptămâna cea Mare, pregătindu-ne și noi împreună cu Hristos de Învierea noastră.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Petru Munteanu i-a felicitat pe toți cei care poartă nume de floare, iar credincioșii s-au alăturat corului bisericii, cântând sărbătoriților tradiționalul ”La mulți ani!”.
„Astăzi este și ziua celor ce poartă nume de flori, de la Florii. Avem Camelia, Florin, Florentina, Florina, cei care au primit prin botez nume de flori, date cu multă iubire de către părinții lor și nașii lor. Și celor care poartă aceste frumoase nume le dorim ca să înmiresmeze în primul rând prin viața lor cu duhovnicia și cu frumusețea interioară a sufletului, cu parfumul acesta pe care Dumnezeu îl dăruiește în sufletul lor, când suntem cu El sau dorim să fim cu El. Să dăm celor din jur, după cum florile din câmpie oferă, necondiționat, fără nicio condiție, o floare nu pune condiții ca să ne ofere parfumul și frumusețea ei și noi, tot la fel, să dăruim celor de lângă noi iubire din iubirea lui Hristos, rugăciune, pace, înțelegere și înțelegem că putem să schimbăm lucrurile dacă începem cu schimbarea noastră.”
După Sfânta Liturghie enoriașii Parohiei “Sfinții Voievozi” din Săvinești s-au îndreptat către casele lor, dar nu înainte de a primi binecuvântarea părintelui Petru Munteanu și o crenguță de salcie, pe care să o pună la icoana din casă.
Care sunt cele mai populare nume de flori
Peste 1,4 milioane de români îşi serbează onomastica de Florii, cei mai mulţi purtând numele Florin (334.634), Viorel (146.328) şi Viorica (146.268), dar existând şi câteva sute de persoane cu nume ca Mărgărit (699), Micşunica (626), Panseluţa (444) sau Crizantema (303).
Din cei 1.487.510 de români aniversaţi de Florii, 634.467 sunt bărbaţi, iar 853.043 sunt femei, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Statisticile existente, la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, arată că majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Florii, respectiv 334.634 de persoane, poartă numele de Florin, alţi 146.328 se numesc Viorel, iar 54.749 – Florian.
Brîndușa Dediu