Muşeţelul (Matricaria chamomilla)
* Amestecat cu vin, muşeţelul – indiferent de specie – este diuretic, împiedică formarea calculilor renali, combate dizenteria şi calmează durerile de stomac.
* Decoctul de muşeţel este bun împotriva icterului şi a durerilor de ficat, iar fiert în ulei şi folosit pentru frecţionarea corpului bolnavului, muşeţelul stopează frisoanele şi febra.
Menta sălbatică (Nepeta cataria)
* Zdrobită şi aplicată sub formă de cataplasmă, menta neutralizează muşcătura de şarpe, iar băută cu vin, stopează efectele funeste ale otrăvii.
* Vindecă afecţiunile hepatice. Aplicată după ce a fost mărunţită, pe vânătăi, ajută pielea să-şi recapete culoarea naturală, iar băută cu vin, calmează durerile de stomac.
* Fumul de mentă alungă şerpii de casă.
Băutura preparată din plantă şi vin opreşte sughiţul.
Nalba mare (Althaea officinalis)
* Rădăcina de nalbă, fiartă în prealabil, apoi zdrobită şi amestecată cu untură de porc şi terebentină relaxează nervii şi vindecă abcesele cele mai grave. Pentru a obţine acest efect, trebuie încălzit puţin şi masat pe zonele bolnave.
* Sămânţa de nalbă, măcinată, fiartă, mărunţită, amestecată cu miere şi aplicată pe rănile profunde, activează cicatrizarea.
Mărarul (Anethum graveolens)
* Băut mărunţit şi amestecat cu apă călduţă, calmează durerile abdominale şi intestinale, întăreşte puterea digestivă a stomacului .
* Seminţele de mărar, măcinate şi încinse, vindecă inflamaţia omuşorului, aplicându-le cu degetul pe zona bolnavă.
* Fumul seminţelor arse are un miros care, inspirat un timp, opreşte sughiţul, iar rădăcina mărunţită şi aplicată pe zona afectată calmează ochii inflamaţi.
* Un decoct din mărar şi ulei este foarte eficient împotriva durerilor de cap. În plus, destinde nervii şi stopează frisoanele.
Sursa: jurnalspiritual.eu