Sfântul Vasile cel Mare – un nou început


Sfântul Vasile cel Mare era un apărător al dreptei credințe în fața ereziilor, un mare rugător și, în același timp, un mare filantrop, iubitor de săraci, bătrâni, bolnavi și de orfani. Acolo unde umanitatea, demnitatea umană era umilită, el o ridica prin grija față de cei aflați în dificultate”. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

În prima zi a Anului Nou, 1 ianuarie, 2022, la Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești, a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, de către părintele paroh Petru Munteanu.

Credincioșii au fost prezenți la sfânta biserică, dornici să asiste la prima slujbă din anul calendaristic, cea dedicată Sfântului Vasile. Cu emoția trecerii în Noul An civil, oamenii de bună credință au pășit în anul 2022 cu încrederea că dorințele sau aspirațiile lor prind contur în lucrarea lui Dumnezeu.

Sfântul Vasile provenea dintr-o familie creștină binecunoscută, tatăl său Sfântul Vasile cel Bătrân a fost un renumit învățător în Pont. Sora sa Macrina și fratele său Grigore din Nyssa au devenit de asemenea sfinți. O mare atenție a acordat Sfântul Vasile păturii sărace și a celor oprimați. A fondat spitale pentru bolnavi şi victime ale bolilor contagioase, cămine pentru săraci şi aziluri pentru călători şi străini.

El căuta o aplicare practică a adevărurilor de credinţă, traducându-le personal în opere de caritate pentru cei nevoiaşi şi suferinzi. De fapt, această mare dragoste a sa faţă de oameni s-a concretizat, mai ales, în importantul aşezământ filantropic pe care credincioşii l-au numit Vasiliada, după numele Sfântului Vasile. Așezământ cuprindea de fapt instituţii de asistenţă socială: azil, ospătărie, spital, şcoli tehnice.

Pericopa Evanghelică a fost rostită de părintele Petru Munteanu, după care a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, prin care a detaliat istoria și semnificațiile celor trei sărbători din data de 1 ianuarie – Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Vasile cel Mare, Anul Nou civil.

Intrăm în Noul An cu rugăciunea de Te-Deum, o rugăciune de binecuvântare a Noului An și nu intrăm oricum, pentru că astăzi, Biserica noastră îl celebrează pe Sfântul Vasile cel Mare. Totodată, Biserica ne scoate în întâmpinarea acestei zile o Evanghelie deosebit de importantă prin mesajul ei. Mesajul Evangheliei de astăzi, ne vorbește că Mântuitorului nostru Iisus Hristos I se pune nume. (…) Punerea numelui în Biserică și în toată creația lui Dumnezeu înseamnă, de fapt, cunoașterea, prin nume îl cunoaștem pe cel care-l poartă. Tot ceea ce numim înseamnă că noi cunoaștem. De aceea și numele pe care noi îl purtăm are o pecete, este o forță extraordinară, ne schimbă în mod existențial viața, pentru că ne leagă de cel al cărui nume noi îl purtăm”, a reliefat părintele paroh.

După citirea rugăciunilor Sfântului Vasile, care „ne luminează mintea noastră ca să înțelegem că lupta noastră nu este împotriva materiei, ci împotriva duhurilor cele necurate care se sălășluiesc în fii neascultării”, părintele paroh a dorit să îi sorcovească pe enoriașii prezenți la sfânta biserică în prima zi a Anului Nou:

”Primiți cu sorcova ?
Sorcova de sorcovit
Fă-l pe omul necăjit
Într-o clipă fericit.

Pe fricos
Fă-l curajos.
Pe bolnav
Fă-l sănătos.
Pe cel mic
Fă-l voinic !
Pe supus
Ridica-l sus !
Fă-l tu darnic pe zgârcit.
Pe părinți

Să-i faci cuminți,
Pe bunici, de poți și știi
Fă-i măcar un ceas copii,
Iar pe noi, copiii mici
Să ne faci un ceas bunici.
Sorcovă de-a-ndoasele
Alungă ponoasele
De prin toate casele !
La mulți ani !
C-am isprăvit
Sorcova de sorcovit.”

Dintre cele 35 de troițe ridicate în parohia păstorită de părintele Petru Munteanu două dintre ele își sărbătoresc hramul la sărbătoarea Sf. Ierarh Vasile cel Mare.

Astfel, după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele paroh, avându-l alături pe Ioan Măriuța, însoțiți de credincioși, au săvârșit slujba de hram la troițele ridicate de familiile Vasile şi Tinca Plăcintă și la cea ridicată de familia Roman Săvel.

În cuvântul de învățătură, adresat credincioșilor la una dintre troițe, părintele Petru Munteanu a menționat:

Ne-am adunat aici ca să cinstim pe prietenul nostru, pe Sf. Ierarh Vasile cel Mare. Diferența dintre sfintele icoane și tablouri sau picturi este aceasta, că la sfânta icoană când te închini și o săruți și cel din sfânta icoană te îmbrățișează și merge cu tine. Astăzi noi nu ne-am adunat în mijlocul drumului, doar așa, ca să stăm în frig. Noi ne-am adunat ca să simțim prezența și căldura celui care ne îmbrățișează, din troiță… Prietenul nostru, sfântul nostru, biruitorul ispitelor cu care călătorim, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

Când un credincios trece pe lângă troiță și se închină în fața acesteia și privește la Sf. Vasile cel Mare, privește cu prietenie, credință și evlavie în Dumnezeu. Pleacă apoi pe drumul său, către casă, cu grijile care-l însoțesc… Dar nu pleacă singur de aici, ci pleacă cu Sf. Vasile cel Mare. Aceasta este taina ascunsă pe care spațiul troiței ni-l descoperă.

La mulți ani, Vasile!

La 1 ianuarie, de Sfântul Vasile cel Mare, aproape 600.000 de români, în majoritate bărbați, își sărbătoresc onomastica, potrivit statisticilor. Din totalul celor 587.327 de români sărbătoriți de Sf. Vasile, 500.146 sunt bărbați, iar 87.181, femei.

Cele mai multe românce care își sărbătoresc onomastica în prima zi a anului, respectiv peste 83.000, poartă numele Vasilica; alte 1.800, pe cel de Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar 528, Vasila. Dintre bărbați, 478.715 se numesc Vasile, circa 20.000, Vasilică, iar alți peste 1.100 au numele Silică, Sile, Vasi sau Sică.

Numele de băiat Vasile, frecvent în toate regiunile românești, continuă la noi numele grecesc Basileios. Semnificația numelui grecesc este aceea de regal, de la basileus – rege, conducător. În Antichitate, basileul era conducător al tribului. Prin originea și semnificația sa inițială, Vasile este strâns înrudit și cu termenul biserică: basilike – basilica.

Alături de nume precum Ion, Gheorghe sau Dumitru, numele de băiat Vasile este unul dintre numele cunoscute ca pur românești. Este un nume cu vechime pe teritoriul țării noastre.

Brîndușa Dediu

go top