„Iubirea rău înțeleasă este patologică, ea devine demonică, pentru că izvorul iubirii stă în iubirea lui Dumnezeu”

Duminica Tuturor Sfinților urmează în calendar imediat după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, care arată finalitatea Învierii și Înălțării la cer a Mântuitorului Hristos. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că prin Pogorârea Duhului Sfânt se împlinește sau se finalizează iconomia Fiului, adică planul de mântuire al lui Dumnezeu Tatăl, realizat în Fiul Său, pentru că prin lucrarea Duhului Sfânt în Botez oamenii care cred în Hristos primesc înfierea după har. În acest sens, duminica prăznuită imediat după Duminica Pogorârii Sfântului Duh se numește în calendarul creștin ortodox Duminica Tuturor Sfinților. Astfel, Biserica Ortodoxă se deosebește de Bisericile occidentale care pomenesc pe toți sfinții și pe toți morții la începutul lunii noiembrie (1 și 2).” (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

Galerie Foto

În fiecare zi a calendarului Bisericii se prăznuiesc unul sau mai mulți sfinți. Însă, în duminica din 23 iunie 2019, i-am cinstit pe toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți.

Biserica i-a canonizat pe unii mai devreme, pe alții mai târziu, iar altora urmează să le așeze numele în calendarul ei, spre venerare, instituindu-le zile de cult. Chiar dacă nu sunt toți știuți de noi, ei sunt cunoscuți de Dumnezeu și se roagă pentru noi.

Mulți credincioși ai Parohiei „Sf. Voievozi” din Săvinești au luat drumul bisericii, de la primele ore ale dimineții de duminică, pentru a participa la Sf. Liturghie, oficiată de către părintele paroh Petru Munteanu, închinată Duminicii tuturor Sfinților.

Această duminică ne pune înainte fragmente din Evanghelia după Matei (capitolul X și din capitolul XIX), referitoare la curajul mărturisirii și urmării lui Iisus Hristos de către creștini prin asumarea Crucii de purtat.

Dând citire fragmentului Evanghelic și meditând asupra textului evanghelic duminical, părintele Petru Munteanu a reliefat:

 „Mulțumim Bunului Dumnezeu, care ne-a ajutat să ajungem astăzi la sfânta Biserică. Biserica este școala iubirii creștine, este locul unde noi învățăm iubirea lui Dumnezeu, iubirea de Dumnezeu și numai în acest fel, după cum ne spune și Sfânta Evanghelie de astăzi, putem să creștem în iubirile noastre. Ne spune Sfânta Evanghelie de astăzi, așezată în Duminica tuturor Sfinților, prima duminică de după Rusalii, un cuvânt greu de înțeles dacă nu-l descoperim în chipul sau duhovnicia bisericii. Ne spune Sfânta Evanghelie prin glasul Mântuitorului că cel care va mărturisi pe Hristos înaintea oamenilor și Domnul nostru Iisus Hristos îl va mărturisi pe acela înaintea Tatălui, care este în Ceruri, în sânul Sfintei Treimi. Și ca să fie accentuată această afirmație, Mântuitorul folosește o negație: „Cel care nu Mă va mărturisi înaintea oamenilor, nici Eu nu-l voi mărturisi înaintea Tatălui care este în Ceruri. Cuvântul mărturisire vine din limba greacă imartiria care ne duce cu gândul la martirii bisericii, la mucenicii bisericii, la cei care nu s-au temut să spună tuturor despre iubirea Mântuitorului Iisus Hristos.”

În continuarea omiliei, părintele Petru Munteanu a evidențiat care este chemarea noastră pentru a fi împliniți duhovnicește:

Înțelegem că mărturisirea este condiția sau chemarea noastră împlinirii cele-i duhovnicești, mărturisirea iubirii lui Hristos. A mărturisi iubirea lui Hristos în jurul nostru este o condiție a ființării noastre în Dumnezeu și-n iubirea Lui. Mărturisirea Mântuitorului Iisus Hristos în jurul nostru se face având sau purtând în noi iubirea lui Dumnezeu. Noi, ne spune sfânta Biserică, nu vom învăța niciodată să iubim dacă nu trărim în noi și nu descoperim în noi iubirea lui Dumnezeu față de noi. Doar în momentul în care noi simțim iubirea lui Dumnezeu, care ne încălzește sufletul, care ne îmbrățișează, care ne călăuzește, care ne dă zile, sănătate și daruri peste daruri, doar în momentul în care simțim această iubire, spune sfânta Biserică, noi învățăm să-i iubim pe cei de lângă noi.”

Totodată, a reliefat faptul că iubirea lui Dumnezeu față de noi și de semenii noștri este o iubire necondiționată, dar în vremurile de astăzi, unii oameni transpune iubirea în stări de chin:

„Astăzi, cele mai multe drame se desfășoară în jurul nostru din cauza necunoașterii sau lipsei iubirii cele-i adevărate. Astăzi, poți să iei bătaie în numele iubirii, poți să fii schilodit, amenițat în numele iubirii. Iubirea rău înțeleasă este patologică sau bolnavă, ea devine demonică pentru că izvorul iubirii stă în iubirea lui Dumnezeu, o iubire necondiționată și veșnică, o iubire care ne învață pe noi calitățile adevăratei iubiri, calitățile fericirii noastre, darurile ne vin din iubirea de Dumnezeu.”

După oficierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu însoțit de credincioșii enoriei au mers la troița cu hramul la Duminica Tuturor Sfinților, unde a oficiat slujba de hram. Frumuseţea acestui popas sufletesc și duhovnicesc stă atât în slujba săvârşită, cât şi în faptul că în jurul troiţei se întâlnesc credincioșii, se bucură şi socializează.

 ”Ne aflăm într-un moment emoționant pentru că, iată-ne adunați la o troiță ridicată cu multă dragoste și jertfă de ctitorii ei. Ne-am reunit aici, într-un peisaj deosebit de frumos, este cel mai frumos loc al parohiei noastre, în foșnetul și frumusețea naturii. Înconjurați de minunăția acestui loc, astăzi ne rugăm ctitorilor acestui loc, care sunt Sfinții Bisericii noastre. Toți Sfinții s-au adunat la această troiță și sunt ocrotitorii ei. Sfinții sunt cei care călătoresc în viața lor cu rugăciunea către Dumnezeu și cu credința în El. În primele veacuri toți credincioșii bisericii erau numiți sfinți, Liturghia toată era în Duhul Sfânt, chemarea era aceasta, de a fi sfințitor. Sfântul nu este cineva care este retras de comunitate, cineva special, ci toți suntem chemați să dobândim harul sfințitor prin prezența Duhului Sfânt. Toți suntem chemați să ne mântuim”, a predicat părintele paroh Petru Munteanu.

B.D

 

go top