Sf. Ioan Botezătorul spune fiecăruia ce să facă

Ioan Botezătorul – Sfătuitorul nostru pentru o viață curată, dreaptă, cu ascultare de Hristos

Avem în Sfântul Ioan Botezătorul un mare dascăl al pocăinței și un mare sfătuitor pentru o viață curată, dar mai ales Sfântul Ioan Botezătorul rămâne ca cel care a fost ales să boteze în Iordan pe Mântuitorul Iisus Hristos”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Galerie Foto

Ioan Botezătorul

7 ianuarie – Data la care îl cinstim pe Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși români îl cinstesc în fiecare an la data de 7 ianuarie pe Sfântul Ioan Botezătorul. Zi în care cinstim pe proorocul care L-a botezat pe Mântuitorul lumii în apele Iordanului, moment în care Sfânta Treime S-a arătat pentru prima dată oamenilor. Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau încununarea tuturor zilelor închinate Sfântului Ioan este ultima mare sărbătoare a iernii.

Biserica a rânduit ca astăzi, la Sfânta Liturghie, să fie citit textul evanghelic de la Ioan 1, 29-34. Totodată, Biserica Ortodoxă îi aduce jertfă de mulțumire Înaintemergătorului Domnului, care a propovăduit evreilor de atunci, dar și tuturor oamenilor până astăzi: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor!“.

Citiți și Botezul Domnului – starea de schimbare a minții.

Credincioșii din Parohia „Sf. Voievozi” Săvinești, județul Neamț, au participat la slujba Soborului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, oficiată de preotul paroh Petru Munteanu.

Ioan Botezătorul

Sf. Ioan Botezătorul – Cel care pregătește calea Domnului

După citirea fragmentului Evanghelic, enoriașii au ascultat cuvântul de învățătură rostit de părintele Petru Munteanu.

”Mulțumim Bunului Dumnezeu care ne-a ajutat să ajungem astăzi la sărbătoarea luminoasă, ziua imediat următoare de după Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Este o sărbătoare în care noi îl prăznuim pe Sf. Ioan Botezătorul, numit de către Biserica noastră, prin mesajul Sfintei Evanghelii, Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos. Sf. Ioan Botezătorul împlinește profeția profeților Vechiului Testament, care arată pe cel care va pregăti calea Domnului. (…)

Sf. Ioan Botezătorul, în iubire de Dumnezeu, și-n iubire de toți cei care-l căutau, pentru că iubirea este motorul vieții, (iubirea este, de fapt, starea sănătoasă a omului, cel care nu înțelege iubirea lui Dumnezeu nici nu poate să iubească sau să trăiască fericit, manifestând iubirea lui Dumnezeu spre ceilalți), îi spune fiecăruia ce să facă și intră într-o stare numită botezul pocăinței.”

Citiți și „Canoanele Sf. Vasile întăresc credinţa ortodoxă în trăirea morală după Evanghelie”.

Semnificația botezului pocăinței

În continuarea cuvântului său, părintele Petru Munteanu a explicat semnificația botezului pocăinței:

„Acest botez și Mântuitorul l-a luat, asumând în starea Lui și starea mea și a ta și a celor care vor să vină după mine, a neamului întreg. Botezul pocăinței înseamnă că omul trebuie să-și schimbe gândurile. Pocăință înseamnă schimbarea minții, omul are viața după cum gândește. Dacă gândești bine ai viață bună, dacă gândești rău ai o viață grea, te îmbolnăvești de gânduri. Dar cum să ne schimbăm? Dacă luăm viața ca dar de la Dumnezeu, fiecare clipă să o privim ca dar de la Dumnezeu. Să ne trăim pocăința”.

Sfântul Ioan este considerat cel mai important proroc și cel care face legătura dintre Vechiul și Noul Testament.

Fiul preotului Zaharia și al Elisabetei, a cărui naștere fusese anunțată de îngerul Gavriil, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus din tinerețe o viață ascetică. Purta o haină confecționată din păr de cămilă și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. El s-a retras în deșertul Bethabara, unde a petrecut în rugăciune și meditație. În anul 26 a început să propovăduiască și să boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus (Izbăvitorul), fapt pentru care este numit Înaintemergător.

Ioan Botezătorul

La mulți, mulți ani!

Numele Sfântului Ioan Botezătorul îl poartă aproape două milioane de români, 1.420.774 bărbați și 531.197 femei, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidenta Onomastica Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Din totalul româncelor, 371.486 poarta numele Ioana, alte 141.000 de femei pe cel de Ionela. 11.290 se numesc Nela, iar 6.726 poartă numele Ionelia.

Dintre bărbații ce își aniversează onomastica cu ocazia sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul, 411.149 poartă numele Ion, 514.865 pe cel de Ioan. Peste 320.000 se numesc Ionuț. Acestora li se adaugă aproximativ 145.000 de români ce poartă numele Ionel, precum și cei peste 26.000 de bărbați ce se numesc Nelu sau Ionică.

B.D.

Citiți și „Timpul nostru să-l transformăm în sărbătoare, în celebrare, în iubire, în recunoștință”.

go top